Tulevaisuudella ei ole aikaa eikä paikkaa

ENG: Future won’t have time nor place

Tekniikan kehityksen yhtenä päätavoitteena on voittaa ajan ja paikan rajoitteet. Nykyään elämme IRL elämän rinnalla myös internet-elämää, jossa aika ja paikka ei millään rajoita selaamasta sivuja oman mielen mukaan. Ennustan, että tulevaisuudessa nämä maailmat (virtuaalinen ja aktuaalinen) yhdistyvät. Tämä prosessi tapahtuu ns. välihenkilöitymien kautta.

Välihenkilöitymät edustavat simuloitua identiteettiä, joka tosin parhaimmillaankin on vain kopio, mutta sillä ei lopulta ole välttämättä enää merkitystäkään, kun tekniikka etenee tiettyyn pisteeseen. Jo nykyään voimme karkeasti mennä melkein mihin vaan milloin vaan (virtuaalinen identiteetti ja Google Earth) sekä viettää aikaa esim. jonkun kanssa missä vain (IRL identiteetti ja sosiaalinen media). Näistä tyypeistä kehittyvät myöhemmin seuraavat välihenkilöitymät: telerobotit ja haamut.

Telerobotit
Teleroboteista on puhuttu paljon tieteiskirjallisuudessa, elokuvissa jne. Yksi tyypillinen skenaario on tapaus, jossa yksilöt jäävät kotiin laitteisiinsa makoilemaan ja elävät robottien kautta elämäänsä toisaalla. Tämän en ihan usko tapahtuvan, koska eivät ihmiset nykyäänkään ole täysin juuttuneet kotiin nettiä selailemaan tietokoneelleen: mobiililaitteiden avulla nettiin pääsee missä vaan ja samalla voi olla liikkeessä. Teleroboteista tulee ajan voittajia. Niihin kytkettyinä yksilöt voivat suorittaa useita tehtäviä eri paikoissa samaan aikaan.

Haamut
Haamut ovat virtuaalisia olentoja, jotka voivat liikkua vapaan internetsurffauksen tavoin oikean maailman simuloidussa versiossa ja vuorovaikuttaa toistensa kanssa kuin aktuaalisessa maailmassa. Simuloidun maailman tarkkuus tulee paranemaan ja reaaliaikaistumaan kehittyneempien satelliittijärjestelmien ja tietokoneiden myötä. Tarkoituksena on välittää mahdollisimman monelle välitön yhteys minne tahansa, missä kaikki muutkin ovat. Näin haamuista tulee paikan voittajia.

Visiiri
Kahta edellä mainittua henkilöitymää voi myös elää samanaikaisesti visiirin läpi katsottuna, jolloin aktuaalisen ja virtuaalisen maailman raja muuttuu häilyvämmäksi ja käytännössä katoaa lopulta kokonaan. Yksilölliset virtuaali-identiteetit luovat jokaiselle oman näköisen näkymän visiiristä, jolloin ei enää ole yhteisesti jaettua näkemystä todellisen ja epätodellisen erosta (sekin siis katoaa). Kaikille standardoidut universaalisti toimivat telerobotit tuovat sen sijaan yhteisen kokemuspohjan, jonka useimmat jakavat paljolti samalla lailla, jolloin objektiivisen ja subjektiivisenkin raja voi lopulta kadota.

Kenties vastakkainasettelujen kumoutuessa kaikesta olevasta tulee limittyvämpi kokonaisuus.

2 Comments

Filed under B-log, H++

2 responses to “Tulevaisuudella ei ole aikaa eikä paikkaa

  1. Pingback: Teknologian agenda | variksenpelotin

  2. Pingback: 2 Todellisuus? | variksenpelotin

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.